Burek

Potrebno:
300-400 gr brašna
400-500 gr mljevenog mesa
1 glavica luka
so,biber,vegeta
topla voda
maslac







Način pripreme:
Od brašna i soli zamjesiti tijesto sa toplom vodom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta .Zatim razviti i premazati uljem i pustiti da stojih daljih 10-15 minuta .



U međuvremenu isjeći luk na što sitnije kockice i pomješati u meso pa dodati sol, biber i vegetu. Po želji možete dodati i malo bijelog luka. Zatim razvući tijesto i saviti burek pa ga preliti sa malo ulja i peći na 220¨C oko 30 minuta . Kad je pečen preliti sa malo prokuhale vode u koju ste dodali sasvim malo vegete. Vratiti još kratko u rernu, izvaditi i preliti sa stopljenim maslacem .




Prijatno !!!









Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.