Klepe - tradicionalno bosansko jelo




Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno KLEPE su kuhano tijesto punjeno mesom. 

Sastojci
  • 500 g  brašna
  • 2  jajeta
  • 500 g  mljevenog mesa
  • 1 glavica  crvenog luka
  • 2-3 režnja  bijelog luka
  • 1 šolja  kiselog mlijeka ili pavlake
  • soli i bibera po želji
  • masnoća - rastopljen maslac
  • 1 kašičica aleve paprike
Kako pripremiti KLEPE
  • Kao prvo potrebno je prosijati brašno kako bi se uklonile nečistoće, dodati sol po želji, zatim jaja i žumanjak pa dodavajući vodu i ulje umijesiti tijesto.
  • Tijesto zamotati u celofan i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.
  • Dok tijesto stoji u hladnjaku – pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i popaprite po želji, i dodajte sitno narezani luk (ako možete naribani ili usitnjeni u multipraktiku) te sve dobro pomiješajte. Ostaviti tako začinjeno meso da ostoji 20 minuta.
  • Izvadite tijesto iz hladnjaka i na dobro pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u oblik velikog pravokutnika, preporučavamo da tijesto bude debljine od 2 do 3 mm. Rezačem (za pizzu, nožem ili nečim sličnim) režite kocke veličine cca 7×7 cm.
  • Stavite cca 2-3 litre vode u lonac da zakipi. U vodu stavite malo soli i ulja.
  • Na sredinu svake kocke stavite pripremljeno meso. Količinu procijenite tako da možete “preklopiti” kocku tijesta u trokut. Prije zatvaranja kocke u trokut rub premažite bjelanjkom (koji je ustvari ljepilo za tijesto.
  • Kada voda u loncu zakipiti spustite klepe na 3-4 minute u uzavrelu slanu vodu. Pazite da ne bude natrpano puno klepa. Preporučavamo da stavljajte 5 po 5 komada, ili ovisno o širini lonca. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu da plivaju, a onda ih izvadite šupljikavom žlicom kako bi voda ostala u loncu.

Postoji više načina posluživanja, odnosno finalne pripreme klepa, od kojih smo probali 3 (za početak usitnite češnjak i izmiješajte ga s vrhnjem):

a) Na tavici zagrijati maslac, dodajte jednu po jednu klepu, lagano dolijevajte po malo vode u kojoj su se klepe kuhale. Nakon 5 minuta pirjanja (pripazite da ne zagore) dodajte 2-3 žlice vrhnja (s češnjakom) na svaku, po želji i mljevenu slatku crvenu papriku.
b) Drugi način je da ugrijete rernu na cca 180 stupnjeva celzijusa, posložite klepe u maslacem dobro namazani pekač ili protvan, zalijte s vrhnjem (s češnjakom) i pospite s mljevenom paprikom. Pecite cca 15-20 minuta.
c) Treći način je da klepe koje ste izvadili iz kipuće vode poslužite na tanjure i premažite s vrhnjem (s češnjakom, odnosno bijelim lukom) i pospite mljevenom crvenom paprikom.

Klepe se uvijek poslužuju vruće !




















Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.